Kurs gastronomiczny dla kucharzy I stopnia – co po nim?

kucharz w pracy

Zaktualizowano dnia 23 sierpnia 2022

Przygotowywanie posiłków to czynność, która towarzyszy codziennie każdemu z nas. Dla jednych jest to pasja i przyjemne zajęcie, a dla innych gotowanie może być traktowane jedynie jako obowiązek. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś – warto poznać najważniejsze wiadomości związane z bezpieczeństwem oraz metodami przetwarzania żywności. W tym celu doskonale sprawdzą się podstawowe kursy gastronomiczne.

Kurs kucharza online – czy warto korzystać z takiej formy nauki?

Wiele osób mogłoby się zastanawiać, czy możliwe jest wykonanie kursu kucharza online? Zdecydowanie tak, a ponadto ta forma nauki ma wiele zalet. Jeszcze nie tak dawno kształcenie na odległość wywoływało wiele kontrowersji, ale obecnie platformy e-learningowe stworzone są taki sposób, by można było efektywnie przyswajać informacje. 

Warto zwrócić uwagę na to, że dla osób zajętych jest to najwygodniejsza, a czasami jedyna, możliwość podjęcia nauki. Kurs Kucharski I Stopnia oferowany przez Centrum Doskonalenia Zawodowego umożliwia przyswajanie wiedzy we własnym tempie bez presji czasu. Co więcej, nasi specjaliści opracowali platformę e-learningową tak, by proces nauki odbywał się w sposób intuicyjny

Nauka online umożliwia powrót do wybranych treści, co nie zawsze jest możliwe podczas szkolenia stacjonarnego przez ograniczenia czasowe lub brak możliwości powtórzenia danej czynności. Jest to ważne szczególnie w przypadku kursów kulinarnych, gdzie z niektórym sposobom  związanym z przetwarzaniem produktów, należy się przyjrzeć, a następnie powtórzyć je kilka razy.

Czego można nauczyć się na kursie kulinarnym?

Na rynku istnieje wiele kursów gastronomicznych, dlatego też treści przyswajane podczas takiego szkolenia różnią się od siebie w zależności od założeń szkoły, która go prowadzi. Program Kursu Kucharskiego I Stopnia opracowanego przez Centrum Doskonalenia Zawodowego składa się z dwóch modułów dotyczących kompetencji miękkich oraz pracy w restauracji. 

gotowanie

W ramach pierwszego z nich omawiane są zagadnienia dotyczące: asertywności, perswazji, radzenia sobie ze stresem, a także pierwszej pomocy przedmedycznej. Natomiast drugi moduł przybliża tematy, takie jak: podstawy technologii żywienia, dobór sprzętu i produktów, techniki krojenia oraz obróbki cieplnej, a także eksponowania potraw. Ponadto omawiane są wymogi prawne i sanitarne wraz z zasadami BHP w pracy kucharza.

Jakie dokumenty zdobywa się po kursie gastronomicznym online?

Absolwent szkolenia oferowanego przez Centrum Doskonalenia Zawodowego otrzymuje certyfikat i zaświadczenie ukończenia Kursu Kucharskiego I stopnia. Potwierdza to uzyskanie kompetencji zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej oraz Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy.

Zaświadczenie to jest honorowane tak samo, jak po ukończeniu kursu stacjonarnego w instytucjach prywatnych oraz państwowych na terenie Unii Europejskiej. Umiejętności kucharskie umożliwiają podjęcie pracy w: restauracjach, jadłodajniach, stołówkach, barach, firmach cateringowych itd.

Warto dodać, że każda osoba, która jest zainteresowana dalszym kształceniem i pogłębieniem wiedzy z Kursu Kucharskiego I stopnia, może wziąć udział w Kursie Kucharski II Stopnia.