Gastronomia to rozbudowany sektor usług prowadzonych w lokalach, takich jak: restauracje, bary, bufety, kawiarnie itd. Każde z tych miejsc ma swoją specyfikę, dlatego zarobki pracowników gastronomii nie zawsze są takie same. W dalszej części artykułu wskażemy, jakie jest średnie wynagrodzenie osób pracujących w gastronomii, a także jakie czynniki wpływają na wysokość wynagrodzenia tych pracowników.
Zarobki w gastronomii
Na zarobki w gastronomii wpływa przede wszystkim liczba gości odwiedzających daną restaurację. Dlatego tak ważna jest praca zespołowa wszystkich pracowników danego lokalu. Zatrudnienie wybitnego kucharza nie wystarczy, by zachęcić gości do korzystania z oferty gastronomicznej w danym miejscu, istotny jest także serwis. Ma to bezpośredni wpływ na zarobki kelnerów, ponieważ część wynagrodzenia osób na tym stanowisku składa się z napiwków. Niektóre restauracje praktykują również podział zebranych napiwków pomiędzy kelnerami, barmanami i kucharzami.
Na zarobki w gastronomii wpływają również następujące czynniki:
- rekomendacje od klientów;
- lokalizacja danego miejsca;
- przygotowana oferta;
- doświadczenie pracowników;
- wystrój lokalu;
- odpowiednia promocja itd.
Ile zarabia kucharz?
Kucharz to najpopularniejsze stanowisko w branży gastronomicznej i zawód, na który często decydują się osoby z prawdziwą pasją. Jednak w kwestii tego, ile zarabia kucharz, odpowiedzi mogą być bardzo rozbieżne, co zależy od wielu różnych czynników związanych także z organizacją danej placówki czy restauracji, w której pracuje kucharz.
Zgodnie z ogólnymi badaniami wynagrodzeń, obecnie kucharz zarabia średnio od 4 150 do 6 040 zł brutto, co daje 3 636 zł netto. Mediana wynosi w tym przypadku 4 850 zł brutto i 3 636 zł netto. Jednak najczęściej do tej podstawy dochodzą różnego rodzaju dodatki, takie jak podział kwoty uzyskanej z napiwków czy procent od obrotu restauracji.
Ponadto odpowiedź na pytanie, ile zarabia kucharz, będzie różnić się od rodzaju restauracji czy placówki, w której pracuje dana osoba. Przykładowo, kucharz czy kucharka pracujący w przedszkolu i szkole uzyskują najczęściej wynagrodzenie na poziomie 3 490 zł brutto. Jednak kucharze, którzy pracują w luksusowych restauracjach z wykwintnymi daniami i produktami, które zlokalizowane są w dużych miastach, zarabiają nawet ok. 8 000 zł brutto. W ogromnej mierze zależy to od doświadczenia i umiejętności kucharza, a także specjalistycznych kursów.
Wiele osób zastanawia się też, ile zarabia kucharz za granicą. Oferty pracy często obejmują również opcję zakwaterowania i wyżywienia. Jednocześnie możliwe zarobki to ok. 2 000 – 3 000 euro netto miesięcznie, co w porównaniu z zarobkami w Polsce jest korzystną propozycją. Często jednak wśród wymagań na tego typu stanowisko znajduje się komunikatywny język angielski lub niemiecki.
Ile zarabia szef kuchni na godzinę?
Dane dotyczące tego, ile zarabia szef kuchni, można znaleźć w raporcie Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń. Jest to badanie mające na celu pokazanie, na jakie wynagrodzenie mogą liczyć osoby na różnych stanowiskach w wielu branżach. Dla zawodu szefa kuchni wyliczono, że mediana jego zarobków wynosi 6380 zł brutto.
Kwota ta została wyliczona na podstawie informacji zdobytych od 335 osób pracujących jako szef kuchni. Zarobki podane ankietowanych wahały się od 4930 zł do 8170 zł brutto. Oczywiście są to dane szacunkowe, a na ostateczne wynagrodzenie intendenta wpływa wiele elementów.
Zakładając, że pensja szefa kuchni wynosi 6380 zł brutto za pełen etat, można obliczyć, że za godzinę pracy otrzymuje on około 40 zł.
Zdobądź wiedzę potrzebną do pracy jako kucharz podczas “Kursu Kucharskiego I Stopnia”
Ile zarabia osoba pracująca w gastronomii?
Powołując się na dane zaprezentowane w Ogólnopolskim Badaniu Wynagrodzeń, wskażemy zarobki osób pracujących w gastronomii na stanowisku:
- pomoc kuchenna,
- kelner,
- kucharz.
Ile zarabia pomoc kuchenna na rękę?
Mediana wynagrodzenia osoby na stanowisku pomoc kuchenna/pomocnik kucharza wynosi 3770 zł brutto, co przekłada się na kwotę 2900 zł na rękę. Zarobki na tym stanowisku wahają się od 3340 zł do 4540 zł brutto.
Ile zarabia kelner?
Według danych kelner zarabia od 3320 zł do 4490 zł brutto. Zatem mediana wynagrodzenia na tym stanowisku wynosi 3760 zł brutto. Należy jednak podkreślić, że w pracy kelnera istotną część wynagrodzenia stanowią napiwki, których wysokość zależy od zadowolenia i możliwości gościa restauracji.
Kucharz czy szef kuchni – kto zarabia więcej?
Szef kuchni jest osobą, która poza przygotowywaniem dań dodatkowo zarządza personelem w kuchni i jest odpowiedzialna za pracę całego zespołu gastronomicznego. To również wiele decyzji związanych z kartą i menu danej restauracji, a także większa odpowiedzialność. Szef kuchni posiada większe doświadczenie i wiedzę niż osoba pracująca na stanowisku kucharza, dlatego też wynagrodzenie takiego pracownika jest wyższe niż kucharza.
Wykształcenie a zarobki kucharza
Wykształcenie jest jednym z czynników mających wpływ na wynagrodzenie kucharza. Osoby, które mają odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie, zazwyczaj mogą liczyć na korzystniejsze warunki umowy niż osoby bez potwierdzenia swoich umiejętności.
W związku z tym warto przystąpić na 2-stopniowy kurs kucharski: “Kurs Kucharski I Stopnia”, “Kurs Kucharski II Stopnia”, dzięki któremu uczestnik będzie mógł zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebną do pracy w gastronomii. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą połączyć pracę ze zdobywaniem kwalifikacji, ponieważ szkolenie to prowadzone jest online.
Absolwent każdego z etapów kursu otrzymuje dokumentację zgodną z wymogami MEiN oraz certyfikat w języku polskim potwierdzający ukończenie szkolenia, co umożliwia podjęcie legalnego zatrudnienia w podmiotach gastronomicznych zarówno w Polsce, jak i poza granicami kraju. Dzięki uzyskanej akredytacji uczelni wyższej istnieje możliwość ubiegania się o dodatkową dokumentację w postaci dyplomu w twardej oprawie i świadectwa ukończenia kursu.