Zarobki w gastronomii! Ile zarabia kucharz, szef kuchni i pomoc kuchenna

zarobki szefa kuchni

Gastronomia to rozbudowany sektor usług prowadzonych w lokalach, takich jak: restauracje, bary, bufety, kawiarnie itd. Każde z tych miejsc ma swoją specyfikę, dlatego zarobki pracowników gastronomii nie zawsze są takie same. W dalszej części artykułu wskażemy, jakie jest średnie wynagrodzenie osób pracujących w gastronomii, a także jakie czynniki wpływają na wysokość wynagrodzenia tych pracowników.

Zarobki w gastronomii

Na zarobki w gastronomii wpływa przede wszystkim liczba gości odwiedzających daną restaurację. Dlatego tak ważna jest praca zespołowa wszystkich pracowników danego lokalu. Zatrudnienie wybitnego kucharza nie wystarczy, by zachęcić gości do korzystania z oferty gastronomicznej w danym miejscu, istotny jest także serwis. Ma to bezpośredni wpływ na zarobki kelnerów, ponieważ część wynagrodzenia osób na tym stanowisku składa się z napiwków. Niektóre restauracje praktykują również podział zebranych napiwków pomiędzy kelnerami, barmanami i kucharzami. 

Na zarobki w gastronomii wpływają również następujące czynniki:

  • rekomendacje od klientów;
  • lokalizacja danego miejsca;
  • przygotowana oferta;
  • doświadczenie pracowników;
  • wystrój lokalu;
  • odpowiednia promocja itd.

Ile zarabia szef kuchni na godzinę? 

Dane dotyczące tego, ile zarabia szef kuchni,  można znaleźć w raporcie Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń. Jest to badanie mające na celu pokazanie, na jakie wynagrodzenie mogą liczyć osoby na różnych stanowiskach w wielu branżach. Dla zawodu szefa kuchni wyliczono, że mediana jego zarobków wynosi 6380 zł brutto. 

Kwota ta została wyliczona na podstawie informacji zdobytych od 335 osób pracujących jako szef kuchni. Zarobki podane ankietowanych wahały się od 4930 zł do 8170 zł brutto. Oczywiście są to dane szacunkowe, a na ostateczne wynagrodzenie intendenta wpływa wiele elementów.

Zakładając, że pensja szefa kuchni wynosi 6380 zł brutto za pełen etat, można obliczyć, że za godzinę pracy otrzymuje on około 40 zł.

Zdobądź wiedzę potrzebną do pracy jako kucharz podczas “Kursu Kucharskiego I Stopnia” 

Ile zarabia osoba pracująca w gastronomii?

Powołując się na dane zaprezentowane w Ogólnopolskim Badaniu Wynagrodzeń, wskażemy zarobki osób pracujących w gastronomii na stanowisku: 

  • pomoc kuchenna, 
  • kelner,
  • kucharz.

Ile zarabia pomoc kuchenna na rękę? 

Mediana wynagrodzenia osoby na stanowisku pomoc kuchenna/pomocnik kucharza wynosi 3770 zł brutto, co przekłada się na kwotę 2900 zł na rękę. Zarobki na tym stanowisku wahają się od 3340 zł do 4540 zł brutto.

zarobki w gastronomii

Ile zarabia kelner?

Według danych kelner zarabia od 3320 zł do 4490 zł brutto. Zatem mediana wynagrodzenia na tym stanowisku wynosi 3760 zł brutto. Należy jednak podkreślić, że w pracy kelnera istotną część wynagrodzenia stanowią napiwki, których wysokość zależy od zadowolenia i możliwości gościa restauracji.

Kucharz czy szef kuchni – kto zarabia więcej?

Według raportu kucharz za swoją pracę może otrzymać średnio 4370 zł brutto, a wynagrodzenie na tym stanowisku waha się od 3570 zł do 5450 zł brutto. Jak wskazano powyżej, szef kuchni zarabia średnio 6380 zł brutto, zatem jego pensja jest wyższa niż kucharza.

Wykształcenie a zarobki kucharza

Wykształcenie jest jednym z czynników mających wpływ na wynagrodzenie kucharza. Osoby, które mają odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie, zazwyczaj mogą liczyć na korzystniejsze warunki umowy niż osoby bez potwierdzenia swoich umiejętności.

W związku z tym warto przystąpić na 2-stopniowy kurs kucharski: “Kurs Kucharski I Stopnia”, “Kurs Kucharski II Stopnia”, dzięki któremu uczestnik będzie mógł zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebną do pracy w gastronomii. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą połączyć pracę ze zdobywaniem kwalifikacji, ponieważ szkolenie to prowadzone jest online.

Absolwent każdego z etapów kursu otrzymuje zaświadczenie MEiN oraz certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia, co umożliwia podjęcie legalnego zatrudnienia w podmiotach gastronomicznych zarówno w Polsce, jak i poza granicami kraju.